Riston pyöräretket tallentuvat videoille

Risto Viitasen pyöräilyharrastus on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Mikä toi miehen pyöräilyn pariin?

 • Olin ihan sohvaperuna. Lääkäri totesi, että jotain täytyy tehdä, koska selkä alkoi hajota. Aloitin työmatkapyöräilyllä. Sitten kaveri pyysi treenaamaan kanssaan pyöräilytapahtumaan, jossa lopulta ajoimme 130 km lenkin. Siitä lähti innostus maantie- ja retkipyöräilyyn, Risto muistelee.
  Retkipyöräilyssä oleellista on tuntea omat rajansa ja välineensä.
 • Laji sopii kenelle vain, mutta hyvä suunnittelu on tärkeää. Alkuun kannattaa tehdä päiväreissuja ja testata, millaiset matkat ovat realistisia itselle ja omalle pyörälle. Näin ei reissun päällä tule yllätyksiä jaksamisen ja ehtimisen suhteen, Risto vinkkaa.
  Ennen retkelle lähtöä pyörä kannattaa käyttää huollossa ja mukaan on hyvä pakata vesitiiviisti kuivat vaihtovaatteet sekä ainakin välineet renkaan paikkaamiseen.
 • Rikkoja tulee väistämättä, vaikka renkaissa onkin nykyään hyvät pistosuojaukset.
  Risto on pyörittänyt nyt parin vuoden ajan pyöräilyaiheista videoblogia Velogi-nimisellä YouTube-kanavalla. Kanavalta löytyvät muun muassa vinkit pyörän huoltoon sekä kertomuksia pyöräretkiltä. Yksi mieleenpainuvimmista reiteistä kulkee Kemiönsaaren maisemissa.
 • Tällaisena maakrapuna meren läheisyys ihastutti. Vastaantulijoita ei myöskään ollut paljoa, koska reitti on suhteellisen uusi, Risto kertoo.
  Yöpymiseen hän käyttää pyöräreittien varrella sijaitsevia majoituspalveluita, kuten maatilamatkailupaikkoja.
 • Majoitukset kannattaa varsinkin kesän ruuhka-aikoina varata etukäteen. Käyn myös syömässä tienvarsikuppiloissa, jotta kantamukset pysyvät kevyinä ja matkanteko on joutuisampaa. Toiset taas tykkäävät siitä, että kaikki tarvittava omaisuus ruoanlaittovälineineen on rinkassa mukana ja yöpyminen tapahtuu teltassa.
  Mikä retkille vetää?
 • Kyllähän sen kesäisen luonnon ihan eri tavalla kokee pyöräillen kuin auton ikkunan takaa. On ne äänet ja hajut, kaikille aisteille jotakin, Risto pohtii.