Rohkeasti, mutta tavoitteellisesti. Pläkki-mainonta saa aikaan liikettä.

Pläkki-mainonnansuunnittelukilpailun tuomaristo arvosti tänä vuonna visuaalisuutta, oivaltavuutta ja tavoitteellisuutta. Tehokas mainonta toimii tilaajan toivomalla tavalla: tuo tunnettuutta, herättää kiinnostusta ja kasvattaa liiketoimintaa.

Satakunnan Kansan järjestämässä mainonnansuunnittelukilpailussa voiton jakoivat:

Hartelan ”Porilainen” – Mainostoimisto 4D

Kankaanpään Mailan ”Paluu tulevaisuuteen II” – Staart Oy

Lisäksi palkittiin yleisön suosikki, Agrifutura Oy:n ”Terveellisin six pack” – SEKin Porin toimisto

Porilainen

Hartelan voittokampanjassa yhdistyvät kova asia ja paikallinen perinneherkku.

– Tornitalo, Porin korkein kerrostalo, on huikea kohde. Sen myynti on vetänyt asiamarkkinoinnilla koko ajan hyvin. Halusimme kilpailukampanjalla tavoittaa uusia kohderyhmiä, tehdä talosta helpommin lähestyttävän ja himmentää luksuskohteen leimaa, valottaa Hartelan markkinointi- ja asiakkuuspäällikkö Anna-Maija Ruohonen.

– Hyppäsimme rohkeasti huumorilinjalle kuitenkin niin, että kuva kestää katselun ja antaa oivalluksia. Olemme saaneet kampanjasta paljon positiivista palautetta, se on huomattu Poria laajemmaltikin. Pääsimme asettamiimme tavoitteisiin, Ruohonen jatkaa.

– Asiakas halusi asuntomainonnan perusvirtaan erottuvan kampanjan, joka selkeästi nousee toimialan muista mainoksista. Haettiin rohkeutta, oivallusta, joka saa katsojansa hymyilemään tai hätkähtämään, kertaa lähtötilannetta mainostoimisto 4D:n toimitusjohtaja Eero Mäkitalo.

– Valinnassa auttoivat pitkäaikainen yhteistyö ja asiakkaan luottamus. Olemme tehneet Hartelalle pitkää kampanjaa, ja asiakas näki idean mahdollisuudet. Mainos toimikin hyvin kohderyhmän aktivoinnissa ja yhteydenotoissa, Mäkitalo jatkaa.

Mainosmieskin muuten luottaa aitoon rakentamiseen: 16-kerroksinen porilainen todella koottiin kerros kerrokselta studiossa eikä sitä synnytetty kuvakäsittelyllä.

 

Paluu tulevaisuuteen II

Kankaanpään Mailan räjähtävä kampanja herätti tuomaristokommenteissa jopa innon kausarikaupoille.

– Hyvän mainoksen pitää herättää tunteita. Muuten se on täysin turha. Rohkeus ja usko omaan tekemiseen ovat tärkeitä onnistumisen edellytyksiä, Staartin luova johtaja Juuso Kemi kiteyttää.

KaMan nousu pleijareihin jäi viime vuonna pienestä kiinni. Sisuuntuminen synnytti voittajamainoksen.

– Kampanja on luontevaa jatkoa Mailan brändiuudistukselle, joka on terävöittänyt koko markkinoinnin. Iso kiitos kuuluu meidän luovalle tiimille ja ennakkoluulottomalle tilaajalle sekä uudistuksessa vahvasti mukana olleelle videoguru Marko Antilalle.

Kemin mukaan konservatiivisella pesäpallokentällä KaMan omannäköinen linja on huomattu. Uudet avaukset toivat viime vuonna 19 prosentin kasvun katsojamääriin ja sosiaalisessa mediassa KaMa tavoittaa jatkuvasti satoja tuhansia käyttäjiä.

– Seura tavoittelee tälle vuodelle samansuuruista kasvua.

KaMan taustavaikuttaja Jura Snåre iloitsee voitosta.

– Pesäpallojoukkueen varainkeruu on kovaa työtä ja uusia ideoita kaivataan. Pläkki-viestillä halusimme herätellä joukkuetta, kannattajia ja yhteistyötahoja sparraamaan joukkue sellaiseen kuntoon, ettei taannoinen tappio toistu. Viesti on mennyt hyvin perille ja yhteydenottoja on syntynyt, Snåre sanoo.

 

Terveellisin sixpack

Yleisö valitsi suosikikseen NAMS-tomaattien kampanjan. Kampanjan suunnittelu tehtiin SEKin Porin toimistossa. Yhteistyö NAMSilaisten kanssa jatkuu Porin toimiston projektijohtajien perustamassa lifestyle-toimisto West Creativessa.

Tavoitteena oli huomioarvon ja tunnettuuden vahvistaminen Satakunnassa sekä kauppiaiden ja tomaatteja kasvattavan Agrifuturan myynnin kasvu.

– Olemme iloisia kampanjaan kohdistuneesta mielenkiinnosta, ja siitä että saimme toteuttaa hienon työn asiakkaamme kanssa. Tavoitteet saavutettiin ja yhteistyö jatkuu. Teemme kokonaisvaltaista markkinointia NAMSilaisten kanssa, ja tunnemme itsemme jo varsinaisiksi tomaattilähettiläiksi, projektijohtajana toiminut Niina Valli sanoo.

 

Investointi pullistaa pörssiä

Markkinointi on investointi, ei kuluerä. Väitteen allekirjoittavat West Creativen toimitusjohtaja Niina Valli ja Alman myyntijohtaja Hanna Jalonen.

– Mainonnalla haetaan oman liiketoiminnan kasvua. Hyväkään tuote tai palvelu ei lähde lentoon, ellei sitä markkinoida herättävällä sisällöllä, oikealle kohderyhmälle ja tarpeeksi laajasti, Jalonen avaa.

Valli on samoilla linjoilla.

– Markkinoilla, jotka ovat yhä enemmän muuttuneet keskusteluiksi, mainostajien on tehtävä tekoja, käyttäydyttävä niin kuin väittävät ja kerrottava teoistaan kiinnostavalla, keskustelua herättävällä tavalla. Mainostajan kannattaa olla osa populaarikulttuuria.

Markkinointi ei ole vain kivoja kampanjoita.

– Tulee tietää, minkälaisella viestillä ja missä kanavissa asiakkaita lähestyy. Perinteinen media, kuten sanomalehti, voi parhaimmillaan olla kuin bensa, joka sytyttää kytevän keskustelun liekkeihin, Valli pohdiskelee.

– Digitaaliset kanavat ja sosiaalinen media kiinnostavat kovasti tällä hetkellä ja niitä kokeillaan toki rohkeasti. Ei kuitenkaan kannata unohtaa vanhojakaan kanavavalintoja. Tärkeintä on tuntea asiakkaan liiketoiminta ja tukea sitä.

Pläkki-kilpailusta Hanna Jalosen päällimmäiseksi fiilikseksi jäi WAU!

– Satakunnassa on todella laadukasta markkinointiosaamista. Digisuunnittelussa oltiin entistä rohkeampia ja perinteisen display-mainonnan lisäksi oli mietitty luovia tapoja yhdistää mainostajan tavoitteet mediaan, Jalonen jatkaa.

– Pidän siitä, että viestin ymmärtäminen vaatii kuluttajalta vähän ”hoksnokkaa. Liian pliisu mainos ei aiheuta tunteita eikä toimintaa, ja silloin ollaan kaukana mainostajan liiketoiminnallisesta tavoitteesta.

  • Hanna Jalonen
  • Myyntijohtaja
  • 050 438 1015

Tutustu myös vuoden 2016 Pläkin voittajakampanjoihin: